10 tips – Spara pengar!

spara pengar

När det handlar om att spara pengar så måste man fokusera på två saker: att spara smart och utnyttja bankerna för din finansiella ökning.

1. Att ha pengarna på banken är säkert och tryggt.

Banken är ett av de mest säkra ställen att spara sina pengar på. Även under så oroliga tider som den senaste finanskrisen så har stater gått in och säkrat upp sina banker just för att hålla förtroendet för dem så högt som möjligt. Inget förtroende för bankerna = kaos, så för alla som sparar sina pengar på banken så kan man räkna med att få ut dem oavsett samhällsklimat.

2. Du betalar för din trygghet och bekvämlighet.

Banker betalar vanligtvis ut en mindre ränta på sparkonton än om du lägger dina pengar i aktier eller fonder. Framförallt så är detta för att du vet att dina pengar är säkrade och du får en garanterad utdelning. Dock så har vi på Bästasparkontot.se visat att det finns banker som väljer att premiera sina kunder genom att erbjuda så hög ränta som 10% i vinstutdelning. Ett exempel på detta är 4spar sparkonto som vi erbjuder i vår jämförelselista för att spara pengar.

Med rätt bank och/eller kreditgivare kan även ett kort ge bättre sparränta, exempelvis Rocker som just nu har den högsta sparräntan på marknaden.

3. Inflation kan äta upp det du sparar.

I och med att inflation inträffar så kan det du sparar ätas upp av att andra priser går upp i samhället såsom hyra, priser på mat och så vidare. Dock kan du försäkra dig mot detta genom att alltid spara i ett sparkonto som ger dig högre utdelning än vad inflationen ger i prisökning. Det är viktigt att du ser över ditt sparande regelbundet och lägger dina pengar i en säker korg med bra utveckling.

4. Banker räknar sin ränta olika.

Alla banker byter ofta sättet de räknar på sin ränta så det är viktigt att vara informerad och fråga din bank hur exakt de räknar ut sin ränta. Vi listar och jämför seriösa kreditinstitut, nätmäklare och sparbanker här inne på sajten.

5. Du kan få bättre ränteutdelning.

Du kan få bättre ränteutdelning genom att byta sparkonto till en annan bank eller att försöka förhandla till dig en ökning om du flyttar mer pengar, lån eller andra innehåll i din privatekonomi till samma bank. Fördelen med att låsa upp dina pengar i ett högutdelningskonto är att du är garanterad en utdelning även om den nationella räntan håller sig under en liknande utveckling.

6. Bankomatavgifter kan minska ditt sparande.

När du är utomlands så är det viktigt att se till att bankomaten du tar ut pengar ur inte är avgiftsbelagd. Många banker runtom i världen är snabba på att ta ut en avgift så fort du tar ut pengar i en annan valuta än landets. Detta ska stå på bankomaten du besöker.

7. Att få det bästa erbjudandet behöver inte betyda mycket arbete.

Vi har skapat denna sida för att jämföra de bästa sparkontona online i Sverige. Det enda du behöver göra för att hitta det bästa sparkontot är att gå in på vår jämförelselista och välja bank efter våran rekommendation. Vi har sett över de flesta faktorerna man behöver kolla upp och kommit fram till en rankordning så att du kan börja spara pengar lätt.

8. Använd internet för att lära dig att spara pengar.

Använd vår jämförelselista och andra rekommendationer för att hitta det bästa sättet att spara pengar för dig.

9. Sköt bankärenden online.

Om du går till banken så kommer de att ta betalt för att betala räkningar och att ta ut pengar. Om du gör detta via internet så sparar du istället pengar genom att du gör det gratis.

10. Få mer säkerhet med din internetbank.

Med en internetbank kan du lätt få översikt på vad du betalar och vilka uttag som gjorts. Märker du något misstänkt kan du snabbt spärra ditt konto och få tillbaka dina pengar från banken som oftast är väl försäkrad för sådana händelser.